Loop je steeds opnieuw weer vast in je werk of in je relatie? De meeste patronen zijn ontstaan in je kindertijd. Met behulp van regressietherapie herken je waar deze patronen vandaan komen, en leer je ze doorbreken.

Bij elk bedrijf waar je werkt, heb je problemen met je leidinggevende. Het wil maar niet lukken een relatie te krijgen met een echt leuke partner (of: in elke relatie loop je tegen vergelijkbare problemen aan). Vriendschappen worden verbroken zonder dat je precies begrijpt waarom. Herken je deze voorbeelden? Het betekent dat je onbewust steeds dezelfde patronen volgt – patronen in je ziens- en handelswijze, en hoe je omgaat met conflicten en persoonlijke emoties. Zulke patronen zijn vaak in de kindertijd ontstaan.

Jong geleerd
Het kan bijvoorbeeld zijn dat een ouder altijd erg kritisch was en je als kind continue vermanend werd toegesproken. Daar kun je last van hebben in de omgang met je leidinggevende. Een ander voorbeeld: de relatie van je ouders was erg gesloten, en je hebt nooit geleerd hoe het is om affectie of waardering te uiten naar een partner. Duizenden ervaringen uit je kindertijd spelen zo een rol in je gedrag en in je emoties.

Het innerlijk kind
Maar hoe pak je het aan om die patronen te veranderen en doorbreken? De eerste stap is natuurlijk bewustwording. Tijdens de regressietherapie gaan we terug naar je kindertijd om te onderzoeken welke ervaringen ten grondslag liggen aan het patroon. We gaan de (mentale en emotionele) dialoog aan met je innerlijk kind en eventuele andere betrokkenen, zoals bijvoorbeeld je ouders. Verder onderzoeken we wat het kind in jou nodig heeft om de stap te maken om het patroon los te laten.

Op deze wijze ga je je innerlijk kind helen. Het kind in je zal niet meer zo snel gekwetst raken. Je leert ook te herkennen op welke momenten deze aangeleerde reacties vanuit je kindertijd een rol spelen in je huidige leven. Je leert dit mechanisme te doorbreken en anders op situaties te reageren, waardoor anderen eveneens anders op jou gaan reageren dan voorheen. Door oude patronen los te laten, ontstaat nieuwe ruimte voor je verdere ontwikkeling.

Recent in het Blog

23 oktober 2020
De kracht van Vergeving
Het loslaten van je eigen teleurgestelde verwachtingen - een omschrijving van vergeven die niet kijkt naar schuld of veroordeling. En het begint met het vergeven van jezelf.
door Serna Widdershoven

“Ik had meteen een geruststellend gevoel bij Serna. Om die reden had ik ook vertrouwen in de behandelingen. Het thema waar ik voor kwam; het niet gezien worden ofwel mezelf niet laten zien wist zij door haar behandeling en begeleiding in de kern te raken. Ik wist wat er speelde, maar kon zelf de ommekeer niet maken. Hierdoor bleven patronen zich herhalen. In 3 sessies wist zij iets om te zetten, ten goede. Ze begeleidt je bij het proces van voelen en willen. Dat er daarna iets verandert in jezelf is dan ook vrij snel voelbaar.”
AnoniemMeer specialisaties:
Onverklaarbare, lichamelijke klachten.
Traumaverwerking.
Moeder worden en moeder zijn.