Geborgen zijn, geboren worden.
Het verblijf in de baarmoeder, en de geboorte zelf laten beiden een grote indruk achter op een baby. Als aanstaande moeder kun je je kindje hierbij helpen.
door Serna Widdershoven
B 

De zwangerschap  
Dr. William Emerson is een pionier op het gebied van pre- en perinatale psychologie. Prenataal betekent vóór de geboorte en perinataal betekent rondom de geboorte. Dr. Emerson ontdekte dat we alle ervaringen van de conceptie, de zwangerschap en onze geboorte bewust meemaken. Nog voordat onze hersenen ontwikkeld zijn slaan wij informatie op in ons celgeheugen. Dit celgeheugen kan zelfs informatie bevatten van ver vóór de conceptie. Immers: de eicel van je moeder wordt al gevormd als zij nog in de buik van jouw oma zit. Dit betekent dat stressvolle en traumatische prenatale gebeurtenissen langdurige gevolgen kunnen hebben. Denk aan een overlijden of een vlucht uit een oorlogsgebied.

De twee belangrijkste dagen in je leven zijn de dag dat je bent geboren én de dag dat je begreep waarom.
– Mark Twain.



Je ouders zijn ook van invloed op de genen die worden geactiveerd. Je ontwikkelt namelijk dié genen die jij in jouw situatie nodig hebt. Hoe onze ouders zich voelen tijdens de zwangerschap en hoe zij met elkaar omgaan heeft een belangrijke invloed op je vorming als baby. De ontwikkeling van een foetus wordt namelijk bepaalt door de omgeving waarin zij zich bevindt.

En dat begint al bij de conceptie. Heeft deze op een liefdevolle wijze plaatsgevonden of is er sprake van geweld geweest? Was jij gepland of niet? Nog belangrijker is om te weten of je gewenst was. En misschien had één van je ouders liever een kindje van het andere geslacht. Een ongewenste baby kan een gebroken hartje hebben, zelfs al voordat het hart voor het eerst heeft geslagen.

‘Ongewenste’ kindjes krijgen in hun leven veel te maken met afwijzing. Om dit te compenseren gaan zij er alles aan doen om hun ouders of hun omgeving tevreden te stellen. Zij voelen zich vaak niet gezien en wensen juist gezien en begrepen te worden. Deze mensen lopen in hun latere carrière een verhoogd risico op een burn-out. Zij zijn heel bereidwillig om anderen te helpen en verliezen daarbij vaak hun eigen grenzen uit het oog.

Het is belangrijk dat je als moeder tijdens de zwangerschap verbinding legt met je kindje. Je kunt het kindje uitleggen wat er in je omgaat, en ook voorbereiden op eventuele medisch noodzakelijke ingrepen. Door uit te leggen wat een dokter gaat doen (en waarom) wordt de schok voor je kindje vermindert. Wees daarbij vooral eerlijk tegen je kindje. Je kindje voelt het immers toch wel aan als er iets niet klopt.

Vanaf 20 weken na de conceptie is het gehoor van je kindje ontwikkeld. Dit betekent dat het alle omgevingsgeluiden kan horen en opnemen. Als er woordenwisselingen of spanningen in huis zijn krijgt je kindje dit mee. Let dus op deze omgevingsgeluiden, zing af en toe voor je kindje of maak muziek. De rol en de steun van de vader tijdens de zwangerschap zijn ook hierbij heel belangrijk.



De geboorte
Het verloop van je geboorte heeft een enorme invloed op de patronen die je in je leven ontwikkelt. Onderstaand bespreek ik een aantal voorbeelden van de wijze waarop geboortes kunnen verlopen, en geboortetrauma’s.

Mensen die een spontane geboorte hebben gehad (een natuurlijk verlopen geboorte zonder complicaties), hebben de gelegenheid gekregen om een gezond gevoel van eigenwaarde te ontwikkelen. Zij komen op tijd en komen vooruit in het leven. Ze hebben grip op hun eigen leven, voelen zich optimistisch en zijn over het algemeen meer succesvol. Een spontaan geboren baby heeft zijn oogjes open en wordt bij zijn moeder op de borst gelegd. Dit moment is zeer belangrijk om een gezonde hechting tussen moeder en kind mogelijk te maken. Voor een baby is het immers noodzakelijk om de lichaamsgeur van zijn moeder te ruiken om haar te kunenn herkennen, en zich veilig te voelen.

Is jouw moeder ingeleid tijdens de bevalling van jou? Daar kun je een opgejaagd gevoel aan overgehouden hebben. Dit is de groep mensen die altijd en overal te laat komt. Zij proberen namelijk op die tijd te arriveren die voor hen goed voelt. Zij hebben wat meer tijd nodig en vinden het moeilijker om een project te beginnen dan om een project af te ronden. Om ergens aan te beginnen hebben zij een stimulans van iemand anders nodig.


Ben je ter wereld gekomen via een tangverlossing? Een tangverlossing kan een pijnlijke ervaring voor een baby zijn. Hij kan er blauwe plekken op zijn hoofdje aan over houden. Het kindje heeft verhoogde kans om hoofd-, nek- en schouderklachten te ontwikkelen. Ik raad daarom aan om uw pasgeboren kindje te laten controleren door een Osteopaat of Cranio Sacraal therapeut*. En ook bij een vacuüm extractie is het aan te raden je kindje te laten controleren door een Osteopaat of Cranio Sacraal therapeut. Deze kindjes zijn ook gevoelig voor hoofd-, nek- en schouderklachten. Zij kunnen het leven als een strijd gaan ervaren.

Als je als baby bij de geboorte een strakke navelstreng om je hals hebt, dan kan dat een gevoel van ‘dood gaan’ geven. Je voelt je verlamd. Bij iedere wee word je weer teruggetrokken. Het voelt alsof je op de drempel van het leven blijft staan. In je latere leven lijkt het alsof je moeite hebt om jezelf naar voren te verplaatsen. Je blijft jezelf tegenhouden en durft geen stappen te zetten. Ook houd je niet van coltruien, stropdassen of een strakke sjaal om je hals. Je hals moet vrij zijn. Alles om je hals voelt beklemmend aan.

Kinderen die middels een stuitligging geboren werden, houden ervan de dingen op hun eigen manier te doen. Ze zijn creatief en doen graag dingen anders. Deze kindjes kunnen zich onbegrepen voelen en proberen vaak meerdere opties uit voordat ze een beslissing nemen.

Wilde het niet lukken met jouw bevalling en ben je uiteindelijk middels een keizersnede ter wereld gekomen? Deze kindjes voelen zich vaker hulpeloos in stresssituaties. Ze hebben het gevoel dat ze ‘het niet kunnen’ en vinden het moeilijk om grenzen te bepalen. Ze hebben het gevoel dingen niet goed te kúnnen doen. Bij een keizersnede is er ook vaak sprake van een algehele narcose. Via de Placenta krijgt de baby deze narcosestoffen binnen en wordt op deze manier dus gedrogeerd. Deze baby’s hebben na de geboorte de oogjes vaak dicht. Moeders hebben niet bewust de bevalling meegemaakt en hebben nadien vaak meer moeite om zich met hun kindje te verbinden.


Ben jij na de geboorte geïntubeerd? Bij een intubatie wordt er een buisje in je keel gebracht, waar beademingsapparatuur aan gekoppeld is. Een baby is op dat moment niet in staat om geluid te maken. In zijn latere leven kan hij het gevoel krijgen niet gehoord te worden. Hij vindt het moeilijk om voor zichzelf te spreken en zich te uiten: “Niemand luistert toch naar mij…“.

Bij een reanimatie doorstaat de baby een doodsangst. Op latere leeft kunnen kinderen deze angst gaan uitdagen door aan extreme sporten te gaan doen, zoals bijvoorbeeld Bungee jumpen. Een andere manier om hier uiting aan te geven is om op zoek te gaan naar zingeving in het leven. Wat is mijn doel in dit leven? Over het algemeen hebben deze baby’s moeite om in het ‘hier en nu’ te zijn. Je kunt deze baby’s helpen bij het aarden door bijvoorbeeld hun voetjes met amandelolie te masseren..

Heb jij na jouw geboorte nog een tijdje in de couveuse doorgebracht omdat je te vroeg geboren was, of te klein was of ziek? Bij een baby roept dit een gevoel van isolement en eenzaamheid op. Zij hebben niet de gelegenheid gekregen om een veilige hechting met de ouders op te bouwen. Deze kindjes kunnen ondiep slapen en een overgevoeligheid voor licht, geluid en aanraking ontwikkelen. Op latere leeftijd kunnen zij problemen krijgen door een (dwangmatige) behoefte aan controle, of verlatingsangst ontwikkelen. Zij zijn bang om opnieuw alleen achtergelaten te worden.



Begeleiding?
Bovengenoemde voorbeelden zijn slechts een aantal mogelijkheden van vele geboortetrauma’s. Ik daag je uit om jouw eigen verhaal te achterhalen en bij jezelf na te gaan welke impact dit op jouw leven heeft gehad.

Kom je er alleen niet uit? Ik kan je helpen bij het verwerken van je eigen geboortetrauma, en ook bij het in verbinding komen met je ongeboren kindje.

Als lichaamsgericht psychotherapeut werk ik samen met moeders en koppels aan het verbinden met hun kindje en aan het verwerken van eventuele eigen negatieve emoties tijdens de zwangerschap. Denk bijvoorbeeld aan angsten omtrent je eigen geboorte.

Als je jouw eigen geboortetrauma verwerkt hebt voordat je gaat bevallen kun je jezelf tijdens de bevalling door jouw hormonen en je eigen innerlijke oerkracht laten leiden. Mocht je als moeder of als kind na de bevalling een traumatische ervaring hebben opgelopen, dan kunnen we ook hier samen aan werken. Neem gerust contact met me op om te kijken of ik je hierbij kan helpen.



Cranio Sacraal therapie
Zie ook deze website van De Nederlandse Cranio Sacraal Vereniging (NCSV).